Vinter, vår….och konsten att slå in öppna dörrar

5654677343_4c18f3caec_o
-”Jag är nog jävligt antingen eller, med det där….”

Funderar fortfarande en del på vad han egentligen menade, vår gode vän Åberg, när han beskrev hur han årstidsvis pendlar mellan fiskeladdning och flugbindningsladdning….
Jag har under stora delar av mitt flugfiskeliv ägnat mig åt att ”husbehovsbinda” flugor och detta har oftast tagit sig uttryck i att man slarvigt bundit upp de mönster som varit aktuella, typ kvällen före fisketur. De sista 2-3 åren har dock fisketillvaron, för egen del, tagit en större svängom i detta sammanhang och det läggs nu betydligt fler timmar på att binda flugor. Tyvärr i ett sammanhang där det också lagts betydligt färre timmar på att fiska. En hobbyanalytiker skulle säkert kunna hävda att fiskeintresset, av praktiska skäl, har fått flytta hem till bindhörnan…
Men vad betyder egentligen detta? Att flugbindningen förlänger fiskesäsongen? Eller att den lindrar plågan med att leva i ett vinterland??
Kanske är det en rätt så onödig diskussion, men i brist på konkreta fiskemöjligheter konstaterar tankekraften att ju närmre islossning man nu kommer, så ökar fiskesuget betydligt och bindkrutet mattas av avsevärt. Jag tror att många med mig upplever samma sak, att man nu liksom trampar runt i väntans vakuum, där inget för dagen känns speciellt lockande.
Nu, i ett läge där man varit totalt överladdad tidigare år, går man eftertänksamt och väntar på att få lägga sina första kast. I lugn och ro och med en redig dos kokkaffe i kroppen, ska säsongen tas an detta år. För det är nog så, att alldeles oavsett hur man utvecklas med sin hobby, om man kanske förlänger säsong eller om man lindrar känslan av att vara instängd i ett snökaos, så landar man alltid i att fisket är det som lockar, som drar i oss. Ut i naturen, med eld och kokkaffe som tillbehör.  Medan man vänjer sinnena vid att registrera vak, då är man där man alltid vill vara. Då är ändå bindhörnan ordentligt avlägsen och har förhoppningsvis fyllt sina syften…..och om jag förstått honom (Åberg) rätt, så är vi allt mer ”antingen” än ”eller” med vårt fiskeintresse…och nu är det bara veckor bort!
/Marcus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *