Hårig hårmygga. Bibio, Step by Step

IMG_8101

Någon gång i vintras damp det ner ett litet mystiskt paket i brevlådan. Hade mina misstankar vad det skulle kunna innehålla redan innan jag såg vem som var avsändare. I den lilla medskickade asken besannades mina aningar. Mathias, mannen från Garphyttan, hade skickat ett rejält knippe torrflugor. Bland annat fanns det ett par stycken svarta bibios, som den vi visar i detta SBS-inlägg.
Första gången jag fick tillfälle att testa dem var under sommarens resa till Kirunafjällen, där rödingfiske stod på agendan.
Vid flertalet tillfällen såg jag en del svarta ”hårmygge-liknande” flygfän som rödingen plockade på ytan. Dessa var något mindre än de Mathias hade skickat till mig. Jag tyckte dock inte att jag hade något annat som imiterade dem bättre så därför blev dessa bibios mitt förstaval.
Det skulle visa sig att även rödingen fattade tycka för dessa kreationer då de utan tvekan bröt ytan för att suga i sig den lilla svarta flugan. Det blev ett par riktiga roliga stunder med denna bibio imitation på tafsen. Ett stort plus med den förutom att den fiskar bra är också att den har en alldeles ypperligt bra flytförmåga även efter ett par drillar.

//Andreas

Material:

Krok: TMC 2488 strl 16-18
Bakkropp: J.son 1 mm tjock foam. Svart.
Vingar: I detta fall plast från zippåse
Thorax: 2 mm tjock foam
Bakben: Fasanfibrer
All behåring; Svart cdc

IMG_8113

Jag använder en vanlig nål som jag gör foambakkroppen på. Framför varje kula binder jag in 2 fiber cdc på nålen som jag sedan lindar in i segmenteringen. Fäster sedan in fibrerna på nålen igen. Gör sedan om proceduren kula för kula. Ett riktigt pill göra.

IMG_8115

Avslutar med en whipfinish vid den sista kulan och drar sedan av kroppen från nålen och flyttar över den till kroken.

IMG_8121

Vingar: Använder en vanlig zippåse, en sådan som man ofta får bindmaterial i så som till exempel dubbing. Klipper i kanterna på påsen. Då får man 2 vingar som sitter ihop. Binds sedan in.

IMG_8132

Bakbenen: För att göra 1 ben tar jag 2 fasanfibrer och slår en knut på lämpligt ställe. Man har alltså ett ben av två fibrer. Sedan klipper jag bort den ena fibern av dom båda på den nedre delen av benet. Slutresultatet ska då bli ett tjokare överben bestående av två fibrer och ett tunnare underben bestående av 1 fiber.

IMG_8133

Bibions håriga rygg: Tar en cdc fjäder och fäster in likt bilden ovan pekandes bakåt mellan vingarna

IMG_8137

Start av rygg. Bind in en 3 mm tjock foamremsa så som bilden ovan visar.

IMG_8141

Ben: Tvinna svart cdc i ögla och linda sedan runt torax

IMG_8143

 

IMG_8147

Vik nu fram fomen. Man bör ta i lite så att man pressar ner foamen mot ryggen. Fäst in.

IMG_8149

Vik sedan över cdc fjädern över foamen och bind in den med.

Nu är det ögon och frisering som återstår. Ögonen gör man av fomen som sticker framåt. Klipp ner den till lämplig längd. sedan klipp ett snitt mitt i mellan så att det blir 2 ögon. Nu är det bara att runda till dom med saxen tills man är nöjd. Klipper även ner cdc som är för långt eller pekar åt , enligt betraktaren,  fel håll. Klipper även undersidan fritt från cdc. Krokögat brukar jag ha under ögonen men i mellan dom båda.  Nu så, om allt gått som det ska sitta en Bibio nyfriserad o klar i städet.

IMG_8159

IMG_8154

//Mathias

 

 

 

2 reaktion på “Hårig hårmygga. Bibio, Step by Step”

 1. Det lilla håriga konstverket
  Likt rödingen, i beskrivningens början, har även jag fattat tycke för den naturtrogne bundna insekten som Mathias presenterade på FB häromdagen. – Det tog inte längre stund för mig att messa till honom där jag undrade vad använda han för material till det lilla håriga konstverket.
  Positiva svaret kom lika snabbt från honom och idag med en steg för steg beskrivning bekräftade sitt löfte. Det kan inte bli bättre!
  Tack för tillmötesgående!
  Laszlo

  1. Är glädjande att höra att du gillade flugan Laszlo och man får tacka för dom fina orden. Hoppas flugan kommer vara en lika positiv upplevelse även vid vattnet. Ha det bäst!

   //Mathias Åberg
   Troutopia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *